Du er her: 
torsdag04apr2019

Op og ned på salmens tonestige. Om den danske salmesang i det 20. århundrede

torsdag04apr2019 kl. 19:30 - 22:30

Grundtvigsk Forum på Skive-egnen. Entré eller medlemskab.

Hvordan lød det egentlig, da oldefar sang salmer? Er det rigtigt, at man sang salmer meget langsomt i gamle dage? Hvis det er rigtigt, hvorfor synger vi så ikke sådan mere? Så sent som i efteråret 2018 blev debatten livlig… 

Aftenens foredragsholder vil fortælle – og så vil vi med ham lytte til meget gamle indspilninger af salmesang. I Danmark er vi faktisk så heldige at have nogle af de ældste indspilninger i hele verden. 

Historien bag dette begynder i 1889 og rummer verdenshistoriens helt store vingesus om Eiffeltårnet, Thomas Edison og hans rivaler og visionære danske og russiske rigmænd. Altså er mere end hele det tyvende århundrede bevaret på grammofonplader, og da der i Danmark lige fra den spæde start af grammofonpladens historie har været en stor interesse for indspilninger af salmer, er hele det tyvende århundredes salmesang bevaret på grammofonplader. Derfor skal vi have fortalt den spændende historie om grammofonpladens og fonografens begyndelse og helt unikke tilknytning til Danmark. Og i forlængelse heraf skal vi lytte os igennem det tyvende århundredes salmesang, hvor vi vil udfordre, bekræfte og debattere mange af de myter, som knytter sig til vores salmesang. 

Foredragsholder er Lars Rosenlund Nørremark, organist og kirkemusiker, mangeårig underviser ved Det Jyske Musikkonservatorium, stud. cand. mag. idéhistorie. Igennem mange år har han indsamlet gamle grammofonplader med blandt andet dansk musik, har holdt foredrag om musik og ikke mindst om musikken og grammofonpladen.